Copyright © 2019 Gemeente Helmond 

Tentoonstelling 'O Lungo Drom'

Tentoonstelling 'O Lungo Drom'            

De Lange Weg

 

Sinti en Roma door de eeuwen heen

 

De geschiedenis en hedendaagse situatie van Sinti en Roma is voor veel mensen in ons land onbekend.

Een zwarte bladzijde vormt de Tweede Wereldoorlog met de razzia’s, deportaties en de systematische vernietiging in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 16 mei 1944 voerde de Nederlandse politie een ‘centrale aanhouding’ uit in achttien gemeenten, met deportatie naar doorgangskamp Westerbork en vervolgens naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

 

In Helmond overkwam dit Sinti familie Hanstein op het woonwagenkamp Scheidijk. Deze familie, bestaande uit tien personen, werd op transport gezet naar kamp Westerbork en op 19 mei 1944 vertrokken zij met het 96e treintransport naar Auschwitz, de dood tegemoet. De gehele familie werd omgebracht met uitzondering van Stephanus (Tatta) en Aloysius (Jopie) Hanstein. Zij overleefden Auschwitz, Buchenwald en Mittelbau-Dora. 

 

Ter gelegenheid van de struikelstenen ceremonie voor Sinti familie Hanstein op het Maurickplantsoen is deze tentoonstelling naar de Rijpelberg gehaald.

In 34 panelen geeft de tentoonstelling een uniek beeld van het leven van de Roma en de Sinti met teksten en foto's. Een uitdaging aan jong en oud om de geschiedenis en de vervolgingen van Sinti en Roma in Nederland te onderzoeken.

De tentoonstelling laat de lange weg zien, die Sinti en Roma in Nederland zijn gegaan.

 

Openingstijden:

20 tot 26 september van 10.00 - 17:00 uur.

Wijkhuis De Brem

Gratis entree!

Tentoonstelling O Lungo Drom

vanaf 20 september

10:00 uur - 17:00 uur

Wijkhuis De Brem