Copyright © 2019 Gemeente Helmond 

Onthulling Struikelstenen

Heemkundekring Helmont heeft het initiatief genomen om de Joodse- en Sinti slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met struikelstenen te herdenken. Op relevante plaatsen in de binnenstad zullen herdenkingsstenen in het trottoir worden geplaatst voor de woonhuizen, waarin de slachtoffers leefden. 

Op 16 mei 1944 werd Sinti familie Hanstein aangehouden op het woonwagenkamp Scheidijk in Helmond en op transport gezet naar kamp Westerbork. Op 19 mei 1944 vertrokken zij met het 96e treintransport naar Auschwitz, de dood tegemoet. De gehele familie werd omgebracht met uitzondering van Stephanus (Tatta) en Aloysius (Jopie) Hanstein. Zij overleefden Auschwitz, Buchenwald en Mittelbau-Dora. Het volledige verhaal kunt u lezen in het boek '...Niet vergeten...Struikelstenen in Helmond', uitgegeven door Heemkundekring Helmont op 25 september 2019.

Er worden acht struikelstenen onthuld, bijeen gebracht in één grote herdenkingssteen, met de namen van de Holocaust slachtoffers: Alexander Hanstein, Wilhelmine Hanstein-Grunholz, Albert Hanstein, Elisabeth Hanstein, Marie Clemence Winterstein, Karel Hendrik Groenhout, Hendrik Grünhout, Hendrik Weist. Ook wordt er ter nagedachtenis een staander met glasplaat onthuld met een herinneringstekst.
 

 

 

Programma

De struikelstenen ceremonie voor Sinti familie Hanstein begint om 15.40 uur bij het Maurickplantsoen met: 
– Gastsprekers Lalla Weiss, woordvoerster van de Roma- en Sinti gemeenschap in Nederland.
– Gastspreker Jan Beckers, schrijver van het boek 'Me Hum Sinthu' (Ik ben zigeuner).
– Toespraak door burgemeester Elly Blanksma.
– Onthulling herdenkingssteen door burgemeester en Wim Hanstein.
– Onthulling Sinti monument door Burgemeester en afgevaardigde.
– Muziek door zigeunerorkest Brandt (onder voorbehoud).
– Gastspreker Lodewijk den Breejen vanuit de Rijpelbergse gemeenschap.
– Bloemen.

 


 

Onthulling Struikelstenen

25 september

15:40 uur - 16:30 uur

Maurickplantsoen